Te vaak wordt de dagelijkse reiniging en desinfectie vergeten in de hectische wereld van de zorg. Met een snelheid van honderd kilometer per uur kan het lijken alsof er geen tijd is voor het schoonmaken van een nachtkastje of knoppen van medische apparatuur. Dit zijn echter de tijden en situaties waarin je waakzaam moeten blijven.
Reiniging en desinfectie, zowel routinematig als in risicovolle situaties, is een van de meest elementaire vormen van infectiepreventie die je kunt ondernemen.
Desinfectieprotocol
Het is echter niet zo eenvoudig om het belang van reiniging en desinfectie te herhalen, maar houd ook rekening met verschillende factoren, zoals de juiste productkeuze voor het doel. Er wordt continu gewerkt aan verbeterde reinigings- en desinfectie protocollen. Dit is om ervoor te zorgen dat het personeel gemakkelijk toegang heeft tot een sporen dodend desinfectiemiddel of op bleekmiddel gebaseerd product.
Tegelijkertijd moet je ook weten hoe je het product op de juiste manier moet gebruiken en dat je de contacttijden op de juiste manier moet volgen. Het kan handig zijn om herinneringen aan correct gebruik of effectieve producten op te nemen op isolatie borden. Dergelijke inspanningen verminderen het risico op blootstelling aan seizoensgebonden organismen zoals griep en norovirus, maar ook andere ziektekiemen die je vaak ziet bij ziekenhuispatiënten die infecties veroorzaken.
Terwijl de wereld probeert te normaliseren, is de rol van reiniging en desinfectie steeds belangrijker geworden. Het vermogen om je voortdurend in te spannen en protocollen te volgen, zal het verschil maken tussen infecties bij zowel patiënten als personeel, maar ook de toekomst van antimicrobiële resistentie. Dit is het moment om infectiepreventie op te bouwen met alles van geschikte producten voor de betreffende taak tot educatieve middelen tot de meest effectieve reinigings- en desinfectie protocollen.
Belangrijkste kenmerken van desinfectieproducten
Let bij het kiezen van een meer benaderbaar desinfectiemiddel op kenmerken die van invloed zijn op zowel de milieu-impact van het product, als kenmerken die verbeterde veiligheid voor de eindgebruikers en gebruikers van het gebouw aantonen:
– Actieve ingrediënten die duurzaam geproduceerd kunnen worden. Verschillende ingrediënten die als veiliger worden beschouwd voor de eindgebruiker, zoals citroenzuur, melkzuur, hypochloorzuur en ethanol, kunnen duurzamer worden geproduceerd.
– Vermijd ingrediënten die vluchtige organische stoffen produceren en die geen ozonafbrekende stoffen bevatten.
– Productieproces dat de impact op het milieu minimaliseert. Een fabrikant die bijvoorbeeld zijn fabrieken van energie voorziet met hernieuwbare energie, water uit koelmachines hergebruikt en houten pallets die in de scheepvaart worden gebruikt, vermindert en hergebruikt, helpt hun impact op het milieu te minimaliseren.
– Container of verpakking gemaakt van recyclebaar materiaal of minimaliseert plastic. Voor kunststoffen wordt de voorkeur gegeven aan verpakkingen die gebruik maken van post-consumer gerecyclede materialen.
– Ingrediënten en verpakkingen die zich niet ophopen in het milieu. Aan het einde van de levensduur van het product moet alles wat in het water terechtkomt snel biologisch afbreekbaar zijn en mag het geen aquatische toxiciteit hebben. Kijk voor meer informatie op Klinimed.